Walory zdrowotne

Jabłka swą popularność zawdzięczają przede wszystkim walorom smakowym, ale ich wartości odżywcze i zdrowotne są nieocenione. Tajemnica tkwi w tym, że jabłko jest owocem naszego klimatu i nasz system pokarmowy jest najlepiej przystosowany do trawienia produktów naszego klimatu. Dlatego z takich owoców jak jabłka przyswajamy maksymalnie dużo składników odżywczych. Co dobrego dają nam jabłka?

  • Ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm. Umyte, zjedzone ze skórką zawierającą wapń i krzem, działają korzystnie na włosy i paznokcie.
  • Jabłka są także źródłem potasu niezbędnego do prawidłowego wzrostu i tworzenia mięśni . Ponadto jabłka zawierają magnez działający dobroczynnie na układ nerwowy, żelazo, które korzystnie wpływa na obraz krwi, zapobiega anemii, cynk zwiększający odporność i jod regulujący pracę tarczycy.
  • Sok z jabłek to doskonałe lekarstwo na chore skłonne do opuchnięć dziąsła. A więc pamiętajmy aby jabłka dobrze gryźć.
  • Surowe jabłka wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i wątrobę.
  • Według medycyny ludowej pomagają na reumatyzm, podagrę i artretyzm pod warunkiem, że są kwaśne.
  • Gotowane lub pieczone jabłka leczą biegunkę u dzieci, a surowe pomagają gdy maluszek cierpi na zaparcia.
  • Doskonałe przy odchudzaniu, w 100g owocu jest od 30 do 50 kcal.
  • Jabłka działają także odkwaszająco na organizm gdyż zawierają w większości składniki mineralne o charakterze zasadowym. Np. związki wyżej wspomnianego potasu czy żelaza.
  • Kolejnym wartościowym składnikiem jabłek jest błonnik. Usprawnia on perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnienia.
  • Jabłka zawierają dużo flawonoidów – związków o dobroczynnym działaniu na organizm człowieka. Udowodniono, że flawonoidy uszczelniają naczynia krwionośne zapobiegając ich pękaniu również chronią przed stanami zapalnymi.
  • Niezwykle cennym składnikiem „rajskiego owocu” są pektyny, których najwięcej znajduje się w gniazdach nasiennych i w skórce. Wiadomo, że pektyny zapobiegają zatruciom, dlatego przed laty jabłka były polecane drukarzom, górnikom czy ludziom zaczadzonym, jak i nałogowym palaczom.

Udowodniono również, że pektyny mają zdolność wiązania niektórych metali ciężkich gromadzonych w organizmie, np. kobalt, ołów czy radioaktywny stront. Pierwiastki te w postaci nierozpuszczalnych soli są wydalane z organizmu.

Pektyny działają oczyszczająco na organizm. Działają jak miotła wymiatając niestrawione resztki pokarmu, regulują florę bakteryjną i neutralizują związki toksyczne. Rozpuszczają również cholesterol, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy, a tym samym chronią serce Pamiętajmy o tym, że tak działa tylko pektyna surowa.

Jabłka są również nie do pobicia w kuchni. Znajdują zastosowanie do ciast, do zup, do mięs, do sałatek, do deserów. Wyśmienite są zarówno przetwory z jabłek jak i soki, że nie wspomnę o cydrze.